Кухар

Професія «Кухар. Кондитер»

Кухар - це професіонал, який несе людям хвилини насолоди своєю працею, адже так приємно подивувати родину та гостей смачною та оригінальною стравою, прикрасивши кулінарними шедеврами святковий або банкетний стіл.

Кондитер - це той чарівник,  який створює казку, з під його рук виходять справжні шедеври мистецтва, якими тільки  можна захоплюватися! Скільки буде існувати харчовапромисловість, стільки ж буде бажання людини скуштувати щось смачне і красиве.

Кухар 

повинен знати:

  • варити картоплю та овочі, бобові, макаронні вироби, каші;
  • смажити млинці, оладки;
  • запікати овочеві та круп'яні вироби;
  • формувати та панірувати напівфабрикати з котлетної маси;
  • проводити первинну кулінарну обробку сировини (овочів, круп, м'ясних та рибних продуктів), включаючи розморожування м'яса та риби, обробку субпродуктів;
  • приготувати страви та кулінарні вироби масового попиту: салати овочеві та з м'ясом, вінегрети, рибу під маринадом, м'ясний, грибний та рибний бульйони, заправні, пюреподібні, холодні, солодкі та молочні супи, різні види пасерувань, томатний, молочний, деякі інші соуси, відварне м'ясо, рагу, гуляш, битки у соусі, відварну, смажену та парову рибу, фаршировані овочі, запіканки з овочів та круп, молочні страви, гарячі та холодні напої, солодкі страви;
  • замішувати прісне і дріжджове тісто та випікати вироби з нього;
  • виготовляти порційні напівфабрикати з яловичини, баранини та свинини;
  • готувати складні страви: заливні, асорті з гарніром, соуси з вином, цибулею та грибами, з розсолом, каперцями, а також креми, кекси, торти та багато іншого.

Кухар 

повинен вміти:

  • варити картоплю та овочі, бобові, макаронні вироби, каші;
  • смажити млинці, оладки;
  • запікати овочеві та круп'яні вироби;
  • формувати та панірувати напівфабрикати з котлетної маси;
  • проводити первинну кулінарну обробку сировини (овочів, круп, м'ясних та рибних продуктів), включаючи розморожування м'яса та риби, обробку субпродуктів;
  • приготувати страви та кулінарні вироби масового попиту: салати овочеві та з м'ясом, вінегрети, рибу під маринадом, м'ясний, грибний та рибний бульйони, заправні, пюреподібні, холодні, солодкі та молочні супи, різні види пасерувань, томатний, молочний, деякі інші соуси, відварне м'ясо, рагу, гуляш, битки у соусі, відварну, смажену та парову рибу, фаршировані овочі, запіканки з овочів та круп, молочні страви, гарячі та холодні напої, солодкі страви;
  • замішувати прісне і дріжджове тісто та випікати вироби з нього;
  • виготовляти порційні напівфабрикати з яловичини, баранини та свинини;
  • готувати складні страви: заливні, асорті з гарніром, соуси з вином, цибулею та грибами, з розсолом, каперцями, а також креми, кекси, торти та багато іншого.

Кондитер 

повинен знати:

  • асортимент, рецептури і технологію виготовляння простих тортів, тістечок, поштучних кондитерських і хлібобулочних виробів масового попиту, включаючи заміс тіста і виготовлення кремів, начинок, вимоги до якості;
  • ґатунок борошна, його хлібопекарські якості;
  • способи і прийоми оформлення виробів, техніку нанесення трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладними поєднанням фарб;
  • техніку і способи оздоблення виробів помадкою, марципаном, шоколадом, кремом;
  • режим і тривалість випікання (смаження) виробів;
  • правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання, виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду, їх призначення та використання в технологічному процесі;
  • правила роботи підприємств харчування;
  • санітарні правила для підприємств харчування; основи раціональної організації робочих місць;
  • правила і норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

Кондитер 

повинен вміти:

  • готувати прості масові торти, тістечка та інші поштучні кондитерські і хлібобулочні вироби з нанесенням трафаретного малюнка за еталоном однією фарбою або з нескладним поєднанням фарб із різних видів сировини (борошняної, сирної маси або морозива);
  • виготовляти різні види тіста, кремів, начинок, фаршів;
  • готувати напівфабрикати, штампувати, формувати та викладати вироби на листи;
  • оздоблювати вироби помадкою, марципаном, шоколадом, кремом тощо, передавати на гартування вироби з морозива;
  • випікати (смажити) вироби;
  • визначати готовність тістових заготовок до випікання, садити їх у піч або у варочні (пекарські) шафи, стежити за процесом випікання, закінченням випікання (варіння) виробів, виймати їх, охолоджувати.

Перспективи зайнятості

Після навчання в учнів дуже високі перспективи щодо працевлаштування. Якщо навіть заклади громадського харчування - їдальні, кафе, ресторани неохоче беруть молодь без досвіду, є можливість працювати у приватних підприємствах, що бурхливо розвиваються. Великі кондитерські фабрики та цехи також охоче приймають молодь, яка стажується та набуває досвіду біля майстрів-кондитерів.

Професія кухаря, кондитера творча, тому молодий талановитий працівник може принести значно більше нових ідей, втілень, ніж досвідчений, давно працюючий, і заклад отримає суттєві прибутки. Це робота, яка не потребує стереотипів, а набуті навички і знання треба перевтілювати у все нові й нові задуми та перспективи. Професія кухаря, кондитера вимагає великих знань та вмінь, але перспектива лише для художньо-обдарованих людей, які прагнуть здійснити творчі задуми, спираючись на історичний досвід та бажання піднести українську культуру на високий світовий рівень.